Nederlandse Europarlementsleden: SP
Dennis de Jong and Anne-Marie Mineur
16-07-2015
Geachte heer De Graaf,
Dank voor uw e-mail.
Vorige week vond de plenaire stemming over de TTIP-resolutie van Bernd Lange, ook een sociaaldemocraat, plaats. Na interne onenigheid en lang vergaderen kwam Martin Schulz met een compromisvoorstel waarin een nieuwe versie van ISDS werd voorgesteld dat min of meer op hetzelfde neerkwam als het eerste voorstel.
Uiteindelijk werd TTIP inclusief ISDS, op voorstel van de sociaaldemocraten, aangenomen door het Europees Parlement. De verdeeldheid binnen de sociaaldemocratische groep duurt voort: zo stemden de Nederlandse PvdA'ers tegen ISDS.
De onderhandelingen over de inhoud duren voort.
Op lokaal niveau bezoeken wij SP-afdelingen en andere politieke bijeenkomsten op uitnodiging. Wij zullen ons zowel binnen- als buitenparlementair tegen TTIP blijven verzetten.
Op 10 oktober is de internationale actiedag tegen TTIP. Ook in Amsterdam vindt er een demonstratie plaats.
Met vriendelijke groet, SP-eurofractie Dennis de Jong en Anne-Marie Mineur
09-06-2015
Geachte heer De Graaf,
Dank voor uw e-mail. De SP deelt uw zorgen over TTIP en is tegen de invoering van dit omvangrijke vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU. Het verdrag heeft als doel om handelsbelemmeringen weg te nemen, zodat de VS en de EU meer als één interne markt functioneren. Wij zullen hier tegen stemmen.
Eén van de bezwaren van de SP is dat het wegnemen van handelsbeperkingen neerkomt op het wegnemen van standaarden die juist bedoeld zijn om burgers te beschermen. Verschillende standaarden staan onder druk, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden, duurzaamheid en veiligheid. Als het verdrag wordt aangenomen, verliezen de lidstaten de vrijheid om zelf regels op te stellen. Wij vrezen dat de laagste standaard de norm wordt waardoor bijvoorbeeld ongezonde en schadelijke producten in onze schappen komen te liggen. Daarnaast bevat het verdrag een hoofdstuk over “investeringsbescherming”. Dat geeft bedrijven de mogelijkheid om landen via een niet-onafhankelijke rechtbank aan te klagen als zij menen dat zij belemmerd worden door nationaal beleid. Staten hebben daarbij geen beroepsmogelijkheid. Op grond hiervan worden veelvuldig (grote) schadeclaims ingediend door bedrijven. Zo eiste energiegigant Vattenfall een schadevergoeding van miljarden euro's omdat Duitsland wilde stoppen met het kernenergieprogramma. De rechtsstaat wordt gepasseerd en de democratie wordt uitgehold. Eerdere vrijhandelsverdragen, zoals KORUS en NAFTA, leidden tot een verlies van duizenden banen. Verder verloopt de totstandkoming van het verdrag buitengewoon schimmig en ondemocratisch. De Tweede Kamer kan het proces nauwelijks controleren. Het is nog maar de vraag of nationale parlementen überhaupt goedkeuring mogen geven. Als het aan de Europese Commissie ligt, gebeurt dat in ieder geval niet.
Onder andere om deze redenen zal de SP zich zowel binnen- als buitenparlementair tegen TTIP blijven verzetten. Op zaterdag 13 juni organiseren wij een openbare bijeenkomst over TTIP met verschillende sprekers in het SP-partijbureau De Moed in Amersfoort. U kunt zich hier voor aanmelden via https://www.sp.nl/doe-mee/2015/moed-debat-over-ttip.
Met vriendelijke groet,
SP-eurofractie
Dennis de Jong en Anne-Marie Mineur
English (Raw) Translation
Dear Mr De Graaf,
Thanks for your email. The SP shares your concerns about TTIP and is against the introduction of this comprehensive free trade agreement between the US and the EU. The treaty aims to eliminate trade barriers, so that the US and the EU function more as a single market. We will vote against this.
One of the drawbacks of the SP is that the removal of trade restrictions is tantamount to the elimination of standards intended precisely to protect civilians. Different standards are under pressure, for example in the areas of employment, sustainability and safety. If the treaty is adopted, the Member States lose the freedom to self-rule sets. We fear that the lowest standard is the standard which, for example unhealthy and harmful products be placed on our shelves. In addition, the agreement contains a chapter on "investment". That allows companies to sue countries via a non-independent court if they believe that they are hampered by national policies. States thereby have no appeal. On this basis frequently (large) claims submitted by companies. As energy giant Vattenfall claimed compensation of billions of euros because Germany wanted to stop the nuclear program. The rule of law is passed and democracy is being eroded. Earlier free trade agreements such as NAFTA and KORUS, resulted in a loss of thousands of jobs. Furthermore, does the realization of the treaty extremely shadowy and undemocratic. The House of Representatives can hardly control the process. It is still questionable whether national parliaments at all should give approval. As far as the European Commission, which does not happen in any case.
For these and other reasons, the SP will be located both inside and outside parliament continue to oppose TTIP. On Saturday, June 13th, we organize a public meeting on TTIP with different speakers in the SP party office Courage in Amersfoort. You can subscribe to via https://www.sp.nl/doe-mee/2015/moed-debat-over-ttip.
Sincerely,
SP European Parliament group
Dennis de Jong and Anne-Marie Mineur
Mijn Brief aan Hen:
Vandaag kruip ik in de pen.
Ik zou U graag een paar belangrijke punten onder de aandacht brengen.
Iets wat alle Nederlanders en ook Europa aangaat eigenlijk, naar mijn mening en anderen om mij heen.
Het gaat over de volgende punten, en zou hier graag persoonlijk antwoord op hebben.
Wellicht kunt U het eventueel ook onder de aandacht brengen en bespreken met Uw Partijgenoten van het Kabinet.
1. Op 21 april 2015 werd door George van Houts, Ad Broere en Ons Geld het burgerinitiatief aangeboden aan Helma Neppérus, voorzitter van de commissie burgerinitiatieven. Het doel van het initiatief - met 113.878 handtekeningen - is om geldschepping bespreekbaar te maken in het parlement en om de rol van banken nu en in de toekomst kritisch onder de loep te nemen.
Graag verneem ik van U of U hiervan op de hoogte ben en wat Uzelf over dit onderwerp vind en hoe wij met zijn alle dit groter wordende probleem kunnen aanpakken ?
2. Nederlandse staatsschuld: Volgens de laatste telling 465 miljard euro.
Wat kunnen wij hier zo snel mogelijk iets aan doen om dit te reduceren en aan wie zijn we dit schuldig ?
3. Onderzoekers Klaas van Egmond en Bert de Vries stellen dat de crisis het gevolg is geweest van geldcreatie door private banken.
Waarom wordt er niet meer geluisterd naar mensen zoals zij en bijvoorbeeld, Marten van Rossum ?
En ik kan er nog wel een paar bedenken.
4. Ik ben van mening dat de huidige politicus en regering en waarschijnlijk ook de volgend, niet meer het Volk vertegenwoordigd.
Dit vind ik zeer verontrustend.
Hoe gaan wij dit op een democratische manier oplossen ?
5. In mijn vorige vraag begon ik er al over “democratie”.
Het is iets wat ik apart ga vermelden, want het is op dit moment ver te zoeken.
Als Wij het ‘gewone’ Volk niets te vertellen hebben en niet naar Ons geluisterd wordt, is dit een dictatuur. Ja ik zeg dit met harde woorden.
Nu kunt U naar voren brengen dat alle ministers hiervoor “gestudeerd hebben” en dat de ‘gewone’ Burgers zich met andere zaken zouden kunnen bezighouden. Een wijs man geeft zijn fouten toe, iemand die dit niet doet leert ook niets en gaat, of wil, ook niet iets leren.
Wanneer gaat U naar de ‘gewone’ Burger luisteren ?
6. Het gaat mij aan het hart dit volgende punt te hebben geconstateerd.
Op dit moment zijn Wij, U, de Ministers en de Bedrijven, in overtreding met diverse artikelen in de ‘basis’ Grondwet van Nederland.
En dan ben ik nog niet eens halverwegen.
Ik zeg expres ‘basis’ met als twee redenen, naderhand is hier zo’n zooitje van gemaakt zodat niemand meer weet hoe het werkt, of beter gezegd we weten bijna allemaal hoe het niet werkt en als tweede heb ik nooit persoonlijk toestemming gegeven hiervoor.
Hoe gaan Wij dit oplossen, zodat we met zijn Allen weer op gelijke voet verder kunnen ?
We staan nu op het dit moment op een cruciaal kruispunt, waarop wij nu nog alle kanten op kunnen, voor het echt te laat is.
Dit moment nadert sneller dan U denkt.
Ik hoop u voldoende te hebben geïnformeerd, en hoor graag een reactie van U.
Het zou nog beter zijn om een persoonlijke afspraak te maken, zodat we deze en de hieruit voortkomende onderwerpen uitvoerig kunnen bespreken.
De Koffie staat klaar.
Mochten er nog, ondanks deze volgens Mij duidelijk brief, vragen zijn, dan hoor ik dat ook graag van U.
Aangezien ik toch naar U schrijf, nog even het onderstaande, U onder de aandacht brengen.
U zult zich weldra moeten uitspreken over de TTIP-onderhandelingen.
De vele bezwaren en het aanhoudend protest tegen de vrijhandels- en investeringsakkoorden zullen u zeker bekend zijn.
Ze vormen een bedreiging voor de arbeidsrechten, de gezondheidszorg, de consumentenbescherming, het milieu, het ontwikkelingsbeleid,
en bedreigen rechtstreeks de democratische besluitvorming.
Het zou onbegrijpelijk zijn indien u, als democratisch verkozen vertegenwoordiger, dit laat gebeuren.
Het is mij bovendien bekend dat de commissie handel van het Europees Parlement zelfs de perverse ISDS-clausule ondersteunt.
Weet dat de Europese constructie nog meer van haar legitimiteit zal verliezen als zoiets goedgekeurd wordt.
Ik verzoek u daarom om als vertegenwoordiger van de bevolking op te treden, een functie waarvoor u verkozen bent,
en u uit te spreken tegen TTIP, ISDS en alle gelijkaardige akkoorden in de toekomst.
Met Vriendelijke Groet,
Patrick de Graaf
Dhr. P.J.A. de Graaf
Tel: 06-81797783
patrick_de_graaf@xmsnet.nl
LinkedIn : patrick-de-graaf